PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bankalardan Hazine’ye ‘faize sınır’ şikayeti


Kalpsiz_
05-30-2008, 17:52
Bankalardan Hazine’ye ‘faize sınır’ şikayeti

Kredi kartlarına uygulanan faize üst sınır getirilmesi uygulamasına karşı çıkan bankalar, bu konudan ve hükümetin son dönemde attığı ve mali disiplinde gevşeme olarak algılanan adımlarından duydukları rahatsızlıklarını Hazine’ye ilettiler.

Bir bankacı, “Özellikle büyük bankalar kredi kartlarında yapılmak istenen yeni düzenlemeden çok rahatsız ve bunu dile getirdiler. Bu adımı popülist politikalara bir kayış olarak nitelendiriyorlar. Yalnızca kredi kartları da değil, faiz dışı fazla hedefindeki indirim, prim affı gibi uygulamalar da tedirginlik yaratıyor” dedi.

İYİMAYA’NIN YASA TEKLİFİNDE NE VAR?
Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın yürütme yürürlük maddeleri hariç tek maddeden oluşan yasa teklif şöyle: “Dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanır. Asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılmış olması halinde kalan hesap bakiyesine akdi faiz uygulanır. Asgari tutar altında ödenmesi halinde, eksik ödenen kısma gecikme faizi, kalan hesap bakiyesine ise akdi faiz uygulanır. Gecikme hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanamaz. Azami akdi faiz oranı Merkez Bankası tarafından açıklanan bir aylık ağırlıklı ortalama mevduat faizinin iki katını geçemez.”

GERİ ALIM İHALELERİ SÜRECEK
Bankacılar, Hazine’nin Temmuz ve Ağustos aylarındaki yüklü itfalarını hafifletmek üzere Haziran ayında da geri alım ihalesi yapmasının beklendiğini söylediler. Hazine, 14 Mayıs’ta yaptığı geri alım ihalesinde 2 Temmuz 2008 ve 16 Temmuz 2008 vadeli kıymetlerde toplam nominal 1.47 milyar YTL geri alım yapmıştı.

Merkez Bankası piyasadaki YTL sıkışıklığını açtığı haftalık repo ihaleleri ile gidermeye çalışırken, bankacıların daha uzun vadeli repo ihalesi açılması önerisine ise sıcak bakmadığı belirtiliyor. Bir bankacı, “Merkez Bankası Hazine’nin borçlanma vadesinin kısa olduğunu söyleyerek, piyasayı haftalık repo ihaleleri ile fonlamaya devam edeceğini sinyalini verdi” dedi.


kaynak (http://www.ntvmsnbc.com/news/447798.asp)