PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Work & Travel


ALONE53
05-13-2008, 12:18
Work & Travel

Üniversite öğrencileri için Amerika rüyası ulaşılması zor bir hayal değil. Work & Travel programı, 18-25 yaşları arasındaki gençlere Amerika’ya gidip dil öğrenirken para kazanma olanağı sunuyor.

Work & Travel, 4 yıllık üniversitelerin hazırlık, 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerine açık bir program. Ayrıca yüksek lisans öğrencileriyle 2 yıllık fakültelerin 1. sınıf öğrencileri de programdan yararlanabiliyor. Program kapsamında yaz döneminde 2-4 ay arası bir sürede Amerika’da çalışıp konaklamak mümkün kılınıyor; böylece hem Amerika tatil mevsimi ortaya çıkan personel eksikliğini gideriyor hem de öğrenciler yaz tatillerini Amerika’da para kazanarak geçirmiş oluyorlar.

Bu programı bize sunan acentelerin özellikle üstünde durduğu bir nokta var, bu da programın sadece para kazanma veya sadece gezme – eğlenme programı olmadığı. Work & Travel’a katılanlar günde yaklaşık 8 saat çalışmayı kabul ettiği için işin “travel” kısmı artan zamana kalıyor, aynı iş hayatında olduğu gibi. Yani tam bir tatil etkinliği değil ama avantajlarının çoğu da bu özelliğinden geliyor. Amerika’da yaz boyu kalıp İngilizce geliştirmek bu sayede masraflı olmaktan çıkıp ekonomik açıdan kazançlı bir hale geliyor. Bu dönemlerde aynı programa katılan dünyanın dört bir yanından gelmiş öğrencilerle beraber çalışma olanağının sunulduğunu da unutmayalım.

Nasıl katılacaksınız?

Programa katılmak için öncelikle Work & Travel programıyla ilgilenen bir acenteyle iletişime girmek lazım. Türkiye’de bu hizmeti veren bolca şirket var, fakat tavsiyemiz güvenilir ve kapsamlı destek veren bir firmayı seçmeniz. Program için üniversitede az önce saydığımız uygun sınıflardan birinde olmanız ne yazık ki yeterli değil; çünkü Amerika Konsolosluğu gerekli J-1 çalışma vizesini 4 üzerinden en az 2 not ortalamasına sahip öğrencilere veriyor. Fakat bu, 2’den düşük not ortalamasına sahip kimsenin kabul edilmeyeceği anlamına gelmiyor, 2’den yüksek herkesin kabul edilmediği gibi. Aslında böyle durumlarda iş yapılan mülakatlarda bitiyor.

Work & Travel’a katılmak için tamamlamak gereken birçok evrak ve bolca iş var, bunları halletmenizde tercih ettiğiniz firma size yardımcı olacaktır. İş konusunda ise iki temel seçenek var; iş olanağını kendi imkânlarınızla ayarlayabilir veya acentenin seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Kendi işinizi bulduğunuz program doğal olarak daha ucuz oluyor. Her iki seçenekte de erken davranan bulduğu işi kaptığından kayıtları erken yaptırmakta fayda var.

Yapabileceğiniz işler ise geçici işçi ihtiyacı duyulan alanlardan seçilmiş. Mesela eğlence merkezi çalışanı, fast food restoranı çalışanı, kasiyer, cankurtaran, garsonluk, pizza dağıtım elemanı, otel çalışanı gibi seçenekler var. Üniversite öğrencileri için yapılan bir programda öğrencilerin ileride pek tercih etmeyeceği işler gibi gözükse de aslında amacın ekonomik bir şekilde başka bir kültürde tecrübe edinmek olduğunu unutmamak lazım.

Kazancımızın ne kadar olacağına gelirsek bu konuda da birden çok olasılığın olduğunu görüyoruz. Amerika’da ücretlendirme saat üzerinden hesaplanıyor ve saat başı ücret 6$ ile 13$ arasında değişiyor. Bunda önemli etkenler işin özellikleri (işin ağırlığı, kalitesi, yoğunluğu) ve kalınan eyaletler. Mesela New York gibi zengin bir yerde asgari ücretler doğal olarak diğer eyaletlerdekinden daha yüksek, fakat hayat da daha pahalı olduğu için fazladan bir kazanç elde etmek zor. Daha çok para kazanmak için Alaska gibi fazla mesai yapmaya izin veren ve nispeten zor işlerin bulunduğu yerleri seçebilirsiniz.

Work & Travel

Nerede konaklayacaksınız?

Bir diğer önemli konu ise konaklama. Bazı programlar konaklama garantili hizmet sağlarken bazıları ise sadece konaklama seçenekli oluyor. Bu da konaklama sorununuzu kendi başınıza halletmeniz gerektiği anlamına geliyor. Kalacak tanıdık bir yeriniz olmadığı sürece bu iş hayli zor ve riskli. Bu yüzden konaklama garantisini seçmek daha pahalı olmasına rağmen daha mantıklı. Bazı işler konaklamayı size sunabilirken (oteller gibi) başka yerlerde oda tutmak zorunda kalabilirsiniz.

Amerika’ya bu yolla çalışmaya gidenlere verilen ilk tavsiyelerden biri oraya hangi konumda gidildiğinin unutulmaması. Oraya gidince bir turist gibi değil bir işverenin çalışanı gibi davranmak gerekiyor. Verilen işin hakkıyla yerine getirilmesi her çalışandan beklendiği gibi elbet Work & Travel kapsamında gelen öğrencilerden de beklenecektir.

Çalışma döneminizin sonunda ise Amerika’da bir ay daha kalıp kazandığınız parayı gezip harcayabilirsiniz. Böylece en fazla 4 ay olan çalışma sürenizin üstüne 1 ay daha ekleyip Ekim ayında da Amerika’da kalabilirsiniz.

Finansal meseleler

Work & Travel programının bize ne kadara mal olacağı tercih edilen şirkete göre değiştiğinden kesin bir rakam vermek zor; fakat ortalama 2500$’ı gözden çıkarmak gerek. Bu fiyatın içine vize, uçak bileti gibi fazladan harcamalar da katılmış ama Amerika’da ilk 1-2 hafta maaş alınamayacağından katılanların yanında harçlık götürmesi gerek.

Kazanabileceğimiz parayı kabaca hesaplayalım; mesela saati 8$’dan haftada 40 saat çalışacağınız bir işte 2 ayda harcamalarınızı çıkarabilir, hatta üstüne biraz para da biriktirebilirsiniz. Daha uzun süreli veya fazla mesaili bir işle bolca para kazanıp Türkiye’ye dönebilirsiniz.

Work & Travel’dan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken ilk şey ise erken davranmak. Yaz gelmeden aylar önce yaptıracağınız ön kayıtlar hem acentelerden indirim kazanmanızı hem de istediğiniz yer ve işe ulaşmanızda kolaylık sağlayacaktır. Kayıt işlemlerinizi hallettikten sonra tedbirli olmanız gereken en önemli konu ise işimizi sağlama almak. Gitmeden önce kalacağınız yeri ve çalışacağınız iş yerlerinin müsait olup olmadığını onaylamak potansiyel sorunları ortaya çıkmadan yok edecektir. Yoksa talihsiz Work & Travel mağdurlarından biri olabilirsiniz. Tabii bu konuda başka bir önemli nokta da acentenin güvenilirliği.

Sonuç olarak Work & Travel, iyi bir planlama ve düzgün bir programla yaz tatilini geçirmek için eşsiz bir fırsat. Eğer siz de yazın yan gelip yatmak yerine Amerika’da kendi paranızı kazanarak eğlenmek isteyen bir üniversite öğrencisiyseniz böyle mantıklı bir fırsatı değerlendirebilirsiniz

MetinCeylan
05-13-2008, 15:22
eyvallah:)

ALONE53
05-14-2008, 12:52
sana da eyvallah..