PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ****llica Biyografisi


geist-madchen
04-23-2008, 18:55
****llica 1981 yılında gitarist/vokalist James Hetfield ve davulcu Lars Ulrich tarafından Los Angeles, Kaliforniya'da kuruldu. Grup daha sonra daha kompleks gitar partisyonları ve sololar için başka bir gitariste daha ihtiyaçları olduğunu düşünerek gazeteye ilan verirler ve bu ilana o sıralar "Panic" isimli bir grupta çalmakta olan Dave Mustaien cevap verir ve gruptakiler Mustaine'in ekipmanı ve çalış stilnden o kadar etkilenirler ki Mustaine'i hemen gruba dahil ederler. Gruba basçı olarak da James'in arkadaşı Ron McGovney'de katılınca ****llica'nın ilk kadrosu tamamlanmış olur.

Grup bu kadrosuyla 1982 yılında "Hit The Lights, Ron's Garage, Power ****l, No Life 'Til Leather ve ****l Up Your Ass" demolarını kaydeder. Aynı yıl içerisinde Ron'un provalara gecikmesi ve isteksiz tavırları ve diğer işlerine daha fazla vakit ayırmasından dolayı yerine başka bir basçı aramaya başlarlar ve grup daha önce Los Angeles'daki "Whiskey a go go" isimli kulüpteki konserde görüp çalış stiline hayran kaldıkları "Trauma" isimli grubun basçısı Cliff Burton'a teklif götürürler. Cliff ilk başlarda bu teklife karşı, grubun ne tarz yaptığını bilmediği için ve o zamanki grubundan ve durumundan memnun olduğundan isteksiz görünür ve tekliflerini reddeder. Grup Cliff'in peşini bırakmaz ve Cliff'i ertesi gün verecekleri konsere davetli olarak çağırırlar. Cliff daha sonra eğer grup San Francisco'ya taşınırsa ve Ron gruptan kendi isteğiyle ayrılırsa tekliflerini kabul edeceğini söyler. Grup San Francisco'ya taşınır ve burada Ron McGovney ile son konserlerine çıkarlar ve bu konserin ardından Ron gruptan tamamen ayrılmış olur ve Cliff Burton ****llica'nın basçısı olur.
Cliff gruba katıldıktan sonra "Megaforce Demo" kaydedilir.

1983 yılında grup bir kaç kosner vermek üzere New York'a giderler ve bu kosnerlern ardından Megoaforce Records ile anlaşma imzalayarak ilk albümleri "Kill 'Em All"Un çalışmalarına başlarlar. Fakat grupta her şey göründüğü gibi iyi değildi. Grubun solo gitaristi Dave Mustaine'in alkol ve uyuşturucudan dolayı artan saldırgan davranışları artık kontrolden çıkmıştı ve Hetfield ile Ulrich, Mustaine'in gruptan atılmasına karar verirler. Dave'in yerine Exodus grubunun gitaristi Kirk Hammet getirilir ve bu kadroyla “Kill 'Em All" albümü kaydedilmek üzere grup stüdyoya girer.

Temmuz 1983’de Kill’Em All albümü çıkar ve hızlı tempo ve kompleks yapısıyla hemen dikkatleri çeker. Bu albüm gruba pek para kazandırmasa da underground ****l sahnesinde kendi yerlerini sağlamlaştırmalarını ve fan kitlelerinin giderek büyümesini sağlamıştır.

1984 yılında ikinci albümleri “Ride The Lightning”’i çıkartırlar. Bu bir önceki albümden biraz daha farklı bir albümdür ve sırf hızlı tempoya ve sert şarkılara dayanmadığından diğer ****llica’yı diğer Thrash gruplarından farklı bir yere koyar.

1986 yılında grup “Master Of Puppets”’ı çıkartır. Albümden hiç single yayımlanmaz ve buna rağmen albüm Billboard 200 listesinde 29. sıraya kadar yükselir ve Amerikada tek başına 6 milyon satar. Ozzy Osbourne’un ön grubu olarak çıktıkları turnede albümün başarısını daha da arttırırlar.

27 Eylül 1986’da Damage Inc. Turnelerinin ikinci kısmı için konser vermek üzere tur otobüsüyle Lars’ın memleketi olan Danimarka’ya giderlerken İsveç Ljungby yakınlarında tur otobüsleri yolda oluşan gizli buzlanmadan dolayı kayarak yolun kenarındaki çimenlikte yan yatar ve otobüsün arkasındaki yatakta uyurken otobüsün camından fırlayan grubun 24 yaşındaki basçısı Cliff Burton’ın üzerine düşer. Cliff’in üzerinden otobüsü kaldırmak için bir vinç getirilir fakat vinç kayar ve otobüs tekrar Cliff’in üzerine düşer. Cliff’in ölümü üzerine grubun geleceği belirsizleşir fakat daha sonra Cliff’in de devam etmelerini isteyeceklerini düşünerek yeni basçı arayışına başlarlar.

Arizonalı grup “Flotsam & Jetsam”’ın bas.ısı Jason Newsted, Cliff Burton’ın ölümünden üç hafta sonra ****llicaya katılır ve Damage Inc. turnelerini 1987’nin başlarında tamamlarlar ve yeni albüm çalışmaları için çalışmaya başlarlar.

1988 yılında “…And Justice For All” isimli albümlerini çıkartırlar. Bu albüm Cliff Burton’ın çalmadığı ve ölümünden sonra çıkan ilk albümdür. Albüm çıkışını takiben Billboard 200 listelernide 6. sıraya kadar yükselir. Bu albümün bir başka tartışma noktası da önceki üç albüme nazaran bas gitarların neredeyse hiç duyulamaması ve gitarların sesinin biraz daha ince çıkmasıdır. Bunlarla ilgili olarak Lars daha sonraki yıllarda basın duyulmama nedeni olarak Jason’ın, James’in ritim gitar partisyonlarının bire bir aynısını çaldığından ve albümün mix aşamasında ‘da stüdyoda olmadığından bas gitarların sesiyle ilgili bir yorumda bulunmadığından dolayı olduğu açıklamasını yapar. Hetfield ise Gitarların sesinin ince çıkması ve Davulun sesinin farklı duyulması ve gitarların sesinin ince çıkmasının da prodüksiyondan ve miks’den kaynaklanan bir sorun olduğunu ve bu albümü tekrar mikslemenin mümkün olmasını çok istediğini hemen hemen her röportajında söylemektedir. Bu albümdeki “One” isimli parçaları için grup ilk defa klip çeker ve bu klip Mtv’de yayınlanır. Bu albümlüyle ****llica Grammy’e aday gösterilir fakat, ödülü Jethro Tull’un “Crest of a Knave” albümüne kaptırırlar.

1991 yılında grup kendileriyle aynı adı taşıyan, fakat çoğunlukla fanlar tarafından siyah kapağından dolayı “Black Album” diye adlandırılan 5. albümlerini çıkartırlar. Albümün kayıt süresi grup içi tartışmalar ve yapımcı Bob Rock ile albümün gidişatı ile ilgili olan tartışmalardan dolayı bir yıl sürmüştür. Grup içi huzursuzluğun tavan yaptığı bir anda çıkartılan bu albüm Billboard listelerine bir numaradan giriş yaparak ****llica’nın en iyi albümü olarak lanse edilir ve aynı zamanda en çok satan albümü olur. Bu albümün ****llica’nın önceki albümlerine nazaran daha yavaş olması ****llica’nın para için davayı sattıkları söylentisini çıkartır. Bu albüm için grup tam üç sene boyunca turlar ve bu turne sırasında Türkiye’ye bile gelip bir konser verirler. Bu albüm sayesinde grup tekrar Grammy’e aday gösterilir ve bu sefer kazanırlar.

1996’da grup “Load” isimli 6. albümünü çıkartır ve albümdeki parçalar ve, kısacık kesilmiş saçları ile değişmiş imajlarıyla dinleyenlerini şok ederler. Bu albümdeki parçalar önceki ****llica albümlerine göre çok daha basittir. ****llica ile özdeşleşen hızlı tempolar, kompleks şarkı yapıları gitmiş bunların yerine çok daha yavaş tempolar, blues tonlu gitarlar ve slide gitarlar gelmiş hatta bazı şarkılarda keman bile kullanılmıştır. Bir sonraki sene çıkan “Re-Load” albümü de Load’a nazaran biraz daha hızlı ve biraz daha sert olmasına rağmen grubun eski sert müziği, eski hızlı tempoları gene yoktur. James Hetfield daha sonra “Some Kind of Monster” belgeselinde bu konuyla ilgili olarak Load ve RE-Load’un aslında bir çift CD’lik albüm olarak düşünüldüğü fakat şarkıların tamamı henüz hazır olmadığından diğerleri üzerinde çalışmaya devam edip hazır olan parçaları hemen kaydedip çıkartmayı kararlaştırdıklarını ve bu albümlerdeki şarkıların yazıldıktan sonra grup tarafından orta kalitede olarak düşünüldüğünden, kaydedilip, piyasaya sürülecek hale gelene kadar üzerinde uğraştıklarını söylemiştir.

1998’de ****llica tamamı coverlardan oluşan “Garage Inc.” isimli çift CD’lik bir albüm yayınlar. İlk CD’de yeni kaydedilmiş coverlar, 2. CD’de uzun zamandır piyasada bulunamayan “The $5.98 E.P.: Garage Days Re-Revisited” EP’si ve bazı B sidelar, toplama albümler, Single’lar için kaydetmiş oldukları tarihleri 1984’e kadar dayanan cover parçalar yer almaktaydı. Bir sonraki yılda grupla daha önce Nothing Else Matters şarkısında çalışmış olan Michael Kamen ile çalışıp San Francisco Senfoni Orkestrası ile S&M adında bir konser verirler ve bu konser için “No Leaf Clover” ve “-Human” adında 2 yeni şarkı çalarar ve bu konseri kaydedip çift CD’lik albüm, VHS, VCD ve DVD olarak çıkartırlar.

2000’de ****llica sadece “Mission Impossible II” soundtrack’i için “I Disappear” isimli şarkıyı kaydeder. Bir sonraki sene ****llica yeni albümü için stüdyoya girmeye hazırlanırken, grubun 15 senelik basçısı Jason Newsted, gruptan kişisel sebeplerinden ve kendi müziğini yapmak istediğinden dolayı ayrılır. Aynı yılın ortalarına doğru’da James’in alkol ve diğer zararlı alışkanlıklardan kurtulabilmek için rehabilitasyona girmesi, grubun geleceğini tehlikeye sokar ve Ulrich ve Hammet ilk defa grubun geleceğinden şüphe duymaya başlayıp, ****llica’nın gerçekten dağılma sürecine geldiğini düşünmeye başlarlar. Yılsonuna doğru James rehabilitasyondan çıkar ve yeni albümün çalışmalarına tekrar başlanır fakat tedavinin bir süreci olarak James günde sadece dört saat çalışıp, geri kalan vaktini ailesiyle geçirecektir ve grubun hala bir bas gitaristi yoktur bu yüzden uzun süreli yapımcıları Bob Rock, bu albümde bas gitarları çalar. Albüm kaydedildikten sonra bas gitarist arayışlarına başlayan grup Ozzy Osbourne basçısı Robert Trujillo’yu grubun yeni basçısı olarak seçerler. ****llica yeni basçısıyla yoluna devam ederken, Jason da önce Mettallicadan ayrılmasına sebep olan diğer projesi Echobrain’in ilk albümünü çıkartmasına yardımcı olur ve albümde bas gitar çalar sonrada Kanadalı Thrash ****l grubu Voivod’a katılır aynı zamanda da Ozzy Osbourne’un grubunda Ozzfest 2003 turnesinde bas gitar çalar.

Temmuz 2003’de ****llica’nın yeni albümü “St. Anger” listelere bir numaradan giriş yapar. Çiğ ve kaba, üzerinde uğraşılmamış izlenimi veren albüm, grubun fanlarından sert eleştrilere maruz kalır. Albümün standartların altında, olduğu gibi bırakılmış izlenimi veren sound’u ve Hetfield’ın değişken ses perdesi, Ulrich’in çeliğe vuruyormuş gibi duyulan trampet sesi, ve albümde hiç gitar solosu olmaması eleştirilerin odak noktası oldu. Bütün eleştirilere rağmen albüm, “En iyi ****l performansı” dalında 2004 yılında Grammy kazandı.

Grup 2005 yılında San Francisco’da Rolling Stones’un ön grubu olarak verdikleri iki konser dışında, yılın büyük bölümünü aileleri ve yakın arkadaşlarıyla geçirirler bir sonraki senede yeni albüm için çalışmaya başlarlar. Mart ayının ortalarında doğru da “Sick of The Studio ‘06” turnelerinin tarihlerini kendi web sitelerinden duyururlar ve bu turnenin Almanya ayağında “Rock Am Ring” festivalinde Cliff Burton’ın ölümünden ve “Master of Puppets” albümünün çıkışından yirmi sene sonra ilk defa enstrümantal “Orion” parçasının tamamı canlı olarak çalınır. Bu turne tarihlerini tarihsel kılan bir başka şey de “Master of Puppets” albümünün tamamının baştan sona çalınmış olmasıdır. Grup 2007 Şubatında albümün ön prodüksiyonunun tamamlandığını ve Mart da kayıtlara başlayacaklarını ve ayrıca “Sick of The Studio ‘07” turnesinin tarihlerini kendi web sitelerinden duyururlar. Turne’nin ilk ayağı olan Portekiz’de 13.“Super Bock Super Rock” festivaline katılırlar ve burada Ekim 1989’dan beri neredeyse on sekiz seneden sonra ilk defa “…And Justice For All” şarkısının tamamını çalarlar. 24 Temmuz 2007 tarihinde grubun “Sick of The Studio ‘07” turnesi sona erer ve yapımcı Rick Rubin ile birlikte dokuzuncu albümlerinin kaydını tamamlamak üzere stüdyoya dönerler. Albümün 2008 başında yada baharda çıkması planlanıyor.

demem_o_ki
04-23-2008, 19:02
iyi olmuş bu :D saolasın

MetinCeylan
04-24-2008, 11:13
saol.....