PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Soma'da Facia


Kalpsiz_
05-14-2014, 10:28
Bakan Taner Yıldız: Soma'da 201 işçimizi kaybettik
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada 201 madencinin yaşamını yitirdiğini, 80 yaralının da tedavi altına alındığını açıkladı.

Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde meydana gelen patlama sonrası çıkan yangında bilanço ağırlaşıyor.

Saat 09:46 itibariyle dumanın azalmasıyla kurtarma ekipleri yeniden galerilere girdi. Saat 09.00 sıralarında da bazı yaralı ve cesetler ocaktan çıkarıldı. Bu sırada heyecanla bekleyen işçi yakınlarıyla görevliler arasında hüzün ve sevinç bir arada yaşandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Kurtarma faaliyetleriyle alakalı ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım" -'Ölü sayısı ikiye katlanabilir" -"(Ulusal yas ilan edilecek mi) Sayın Başbakanımız geldiğinde kendisine sunacağız, birazdan da kendisiyle görüşeceğim. Ondan sonra arkadaşlarla bu konuyu irdeleyeceğiz.." "En son geldiğimiz noktada vefat eden 72 madencimizin otopsisi tamamlandı." "Yangın devam ediyor"

Kurtarma çalışmalarıyla ilgili sabah saat 05.00 sularında ve saat 08.30'da son bilgileri veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, olay ölü sayısının 201'e yükseldiğini söyledi.

Soma’daki maden faciasının bilançosu her geçen saat artıyor.

Ölü sayısıyla ilgili son resmi açıklama; bölgedeki en yetkili isim olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan geldi. Kazanın ardından Soma’ya giden Yıldız, saat 08.00 sıralarında kameraların karşısına geçti ve ölü sayısının 201 olarak tekrar etti.

"Ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım" diyen Yıldız, 3 saat içinde ocaktan başka ceset çıkarılıp çıkarılmadığıyla ilgili soruya da, ekiplerin o saatten bu yana ocaktaki gaz seviyesini düşürmek için çalıştığı bilgisiyle yanıtladı.

YANGIN DEVAM EDİYOR

Yıldız, bir gazetecinin yangının devam ettiğinin söylendiğini belirtmesi üzerine de "Yangın devam ediyor evet" cevabını verdi.

MAHSUR KALAN İŞÇİ SAYISI VERMEDİ

İçeride kalan işçi sayısıyla ilgili bir şey söylemenin doğru olmayacağını belirten Yıldız, kendilerinin de şirketin verdiği sayı üzerinden yürüdüklerini söyledi. "Ne kadar olduğunu biliyoruz ama çıktıkça paylaşacağız" diyen Yıldız şunları kaydetti:

"80 yaralımız var demiştik. 60 yaralımız madencilerimizle ilgiliydi, diğer 20'si de kurtarma ekiplerinden gelenlerden gazdan etkilenen ve zarar görenlerdi. Şu anda 4 tane ağır yaralımız var, durumları da yine hastanelerimizde kontrol altına alınıyor. İlk etapta çıkan ve çıkartılan 363 madencimiz olduğunu söylemiştik. En son geldiğimiz noktada vefat eden 72 madencimizin otopsisi tamamlandı. Bunlarla alakalı işlemleri Balıkesir Valimizin başkanlığında bir heyetle beraber takip ediyoruz. Cenaze teslimlerini de bizim aradığımız cenaze yakınlarıyla beraber başlatacağız. Herhangi bir karmaşaya yol açmamak açısından"
ULUSAL YAS

Yıldız, ulusal yas ilanı ile ilgili de "Sayın Başbakanımız geldiğinde kendisine sunacağız. Birazdan da kendisiyle görüşeceğim. Ondan sonra arkadaşlarla bu konuyu irdeleyeceğiz" diye konuştu.
SAAT 05.00'TEKİ AÇIKLAMA

Bakan Yıldız bir önceki açıklamayı sabahın ilk saatlerinde yapmıştı.

İhmal iddiaları sorulan Yıldız, "Arkadaşlar ihmal varsa biz buna kayıtsız kalmayız. İhmal var ya da yok demek bu sabahın gündemi değil. Şu an için önemli olan işçi kardeşlerimizin sağ olarak çıkartılmaları. İdari ve adli ne varsa onlar yapılır. Ama sabaha kadar bizim daha hızlı çalışmamız lazım" dedi.

Maden şirketinin yetkilileri ya da sahipleriyle görüşüp görüşmediği sorulan Yıldız, “Telefonda görüştüm ve durumu değerlendirdik” dedi.

Yarınki organizasyonlar için de tüm çalışmaların yapıldığını söyleyen Yıldız, herhangi bir boşluk yaşanmaması için gayret sarf edildiğini belirtti.

Savcılarla da adli tıp işlemlerinin hızlandırılması için konuşulduğunu belirten Yıldız, bu işlerin yüreklerdeki büyük acılarla yürütüldüğünü dile getirdi.

BAKAN TANER YILDIZ CAN KAYBININ 201'E ULAŞTIĞINI SÖYLEDİ...

Yıldız, sosyal medyada yer alan açıklamalara itibar edilmemesini isteyerek, "Sabaha kadar işçi kardeşlerimizi çıkartmak durumundayız. Herkes imtihan veriyor. Sosyal medyada kan arandığı söyleniyor. Kan aradığımız herhangi bir işçi kardeşimiz yok" diye konuştu.

Ölü ve yaralı sayısına ilişkin açıklamaların geç yapılmasına ilişkin eleştirilere de yanıt veren Yıldız, gelen bilgilerin teyit edilmeden paylaşılmadığını kaydetti. Yıldız, ilerleyen saatlerde gelişmelere ilişkin yine açıklama yapılacağını söyledi.

Ölümlerin karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

KURTARMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ

Soma'da arama ve kurtarma çalışmaları sürerken zaman zaman karbondioksit oranın yükselmesi ve bazı yerlerde duman yükselmesi yüzünden ekipler dışarı çıkarıldı.

Madendeki dumanı tahliye etmek için oksijen verilirken, kurtarma çalışmalarına ara verildi. Oksijen seviyesinin yükselmesinin ardından ekiplerin yeniden madene gireceği bildirildi.

MADEN OCAĞINDAN İŞÇİLER BÖYLE ÇIKARILDI...

İŞÇİLERİN CENAZELERİ KAVUN SAKLAMA DEPOSUNA KONDU

Manisa Soma İlçesi'ndeki kömür ocağında meydana gelen patlamada ölenlerin cenazeleri, Kırkağaç İlçesi'ndeki Zafer Kalkınma Ajansı ile kaymakamlığın işbirliğiyle yaptırılan bölgenin en büyük kavun saklama soğuk hava deposuna konulmaya başlandı. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi.

Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Olay sırasında ocakta olan yakınları ölen aileler de soğuk hava deposuna gelmeye başladı.
KURTARILANLAR SEVİNÇLE KARŞILANDI

Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı. İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

BABASINI GÖRÜNCE GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Bu sırada çok sayıda işçi ailesinin madenin önüne yığılması nedeniyle güvenlik görevlileri kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Çok sayıda işçi yakınının madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30 kilometrelik yolda konvoy oluştu.

Maden önünde bekleyen bazı işçi yakınlarının dua ettiği bazılarının da fenalaştığı gözlendi.

BAKANLIK: TESİSTE TEFTİŞ YAPILMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Manisa’nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlamasıyla ilgili açıklama yapıldı.

“Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. iş yerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı ve mevzuat aykırı bir durum görülmediği, ayrıca iş yerinde 25 Temmuz 2013 tarihinden itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 iş yeri hekiminin çalıştığı tespit edilmiştir. Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımızda olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz” denildi.
ŞİRKETTEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Manisa Soma'da gerçekleşen elim kazayla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından basın açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamada, patlamaya ilişkin inceleme ve araştırma yapıldığı belirtilerek, "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz" ifadelerine yer verildi.
OLAYA TEPKİLER
FEYZİOĞLU: BEKLEYİŞ İNFİALE DÖNÜŞMESİN

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Manisa'nın Soma ilçesindeki madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın yaşandığı bölgeye gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Maden kazalarında temel sorunun taşeronlaşma ve tedbirsizlik olduğunu ifade eden Feyzioğlu şunları söyledi:

İŞTE METİN FEYZİOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI...

"Acımız büyük. Kötüsüne hazır olmamız lazım. Temel sorun bu işin taşeronlaştırılması. Manisa Belediye Başkanı bir sayı açıkladı. Bu sayının kriz merkezinden açıklanması daha doğru olur. Şu an Soma'da çok büyük bir bekleyiş var. Bu bekleyişin bir infiale dönüşmesi, yaşama umudu olan 1 kişi bile varsa, onun yaşama şansını elinden alır. Madenleri devlet işletirken güvenlik tedbirlerinin çok daha fazla olduğu ama özelleştirildikten sonra kontrolün yapılmadığı, kontrol yapılmadığı için de, tedbirlerin gereği gibi alınmadığı ve kazanın adına kaza denirse buna bağlı olarak gerçekleştiği."

Metin Feyzioğlu, TBMM'ye bir süre önce Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin CHP'nin verdiği araştırma önergesinin reddedilmesiyle ilgili olarak da, "O araştırma önergesi kabul edilseydi, gereğini TBMM yerine getirmeye başlasaydı, bu canlar ölmeyebilirdi" dedi.
KAR AMACI GÜDÜLÜRKEN GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMIYOR

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Soma'ya üzücü bir olay sonrası geldik. İşçi arkadaşlarımla ve sendikacı arkadaşlarla görüştük. Maalesef Türkiye'de taşeronlaşma sonucu alınan güvenlik önlemlerinde çok fazla azalma var. Buradaki madende de taşerondan taşerona olacak şekilde bir çalışma var. Maalesef kar amacı güdülürken gerekli derece güvenlik önlemi alınmıyor. Ölen işçilere Allah'tan rahmet ailelerine sabır, yaralı arkadaşlarımıza da şifa diliyorum. Fakat burada ağır bir tablo olduğunu ve olacağını da aldığım bilgilere göre hissediyorum" dedi.
AKÇUL: ‘DURUM İÇ AÇICI DEĞİL’

Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul kazayla ilgili şunları söyledi:
“Bilinen ölü sayısı 5 şu ana kadar. Yer altında yüzün üzerinde arkadaşımız var. Vardiya değişimi sırasında oluyor olay. Elektrik trafosu patlaması, bu yangına sebep olmuştur. Göçük vardır. Durum iç açıcı değil.
Bütün tedbirler alınmış durumda. Ambulanslar oraya yığılmış durumda. Yerin altı tabi göremiyorsunuz, sonucunu hakikaten merak ediyoruz.

Şu anda yer üstünden olduğu kısım, 200 metrenin altında ama iki kilometre falan yol yürüyüp öyle yürüyorlar. 1-2 kilometre arasındaki arkadaşlar yer altındalar. Haberalınamayan arkadaşlarımızda onlar.

​Ülkemiz dünya birincisi bu konuda. Her ne kadar da bunları dillendirsek de alınan tedbirler buna yetmiyor. Bir trafo nelere mal oluyor. Özellikle bu firma bu konuda çok duyarlı bir firmaydı. Ben de çok üzgünüm bu manada. Kesin bilgilere sahip olmadığımız için bir şey diyemiyorum.”
ÜNAL: TALİHSİZ BİR KAZA OLMUŞ

Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal olayla ilgili şunları söyledi:
“Böyle bir talihsiz kaza olmuş. Nasıl yaşandı, trafo nasıl patladı, uzmanlar gelecek tespitlerini yapacak. Müfettişlerin tutanağından sonra ortaya çıkacak. Bir trafo patladı. Tam vardiya dönüşündeyken, henüz net rakamı tespit edemedik. Ne kadar ölü var, yaralı olanları hastaneye götürüyorlar.”
73 YILDA 3 BİNDEN FAZLA MADENCİ ÖLDÜ

Türkiye'de, 1941 yılından bu yana maden ocağı kazalarında 3 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. En fazla kayıp verilen kaza, 1992'de 263 kişinin öldüğü Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki grizu faciası oldu.

1941'den bugüne kadar Türkiye'nin birçok bölgesinde yer alan kömür ve diğer maden ocaklarında yaşanan, pek çoğu grizu patlaması, göçük ve yangından kaynaklı olmak üzere iş kazalarında 3 binden fazla işçi hayatını kaybetti. Bu kazalarda 100 bini aşkın kişi ise yaralandı. Ülkede en büyük maden faciası, 1992'de Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde yer alan Türkiye Taş Kömürü İşletmesine bağlı kömür ocağında meydana geldi. Buradaki grizu patlamasında 263 işçi hayatını kaybetmişti. Türkiye İstatistik Kurumunca geçen mart ayında yayınlanan ve iş kazalarının sektörel dağılımının yer aldığı rapora göre, Türkiye'de iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör, "maden ve taş ocakçılığı" olarak belirlendi. Geçen yıl iş kazalarının yüzde 10,4'ünün madencilik ve taş ocağı sektöründe görüldüğü tespit edildi. Elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 5,2; inşaat sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı ise yüzde 4,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye'de şimdiye kadar yaşanan bazı maden ocağı kazaları şöyle:

7 Mart 1983: Armutçuk'ta grizu patlaması (103 ölü).
10 Nisan 1983: Kozlu'da grizu patlaması (10 ölü).
31 Ocak 1987: Kozlu'da göçük (8 ölü).
31 Ocak 1990: Bartın'ın Amasra ilçesinde grizu patlaması (5 ölü).
7 Şubat 1990: Amasya Yeni Çeltik'te grizu patlaması (68 ölü).
3 Mart 1992: Kozlu'da grizu patlaması (263 ölü).
26 Mart 1995: Yozgat'ın Sorgun ilçesinde grizu patlaması (37 ölü).
22 Kasım 2003: Karaman'ın Ermenek ilçesinde grizu patlaması (10 ölü).
8 Eylül 2004: Kastamonu'nun Küre ilçesinde yangın (19 ölü).
2 Haziran 2006: Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde grizu patlaması (17 ölü).
10 Aralık 2009: Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde grizu patlaması (19 ölü).
17 Mayıs 2010: Zonguldak'ta grizu patlaması (30 ölü).
8 Ocak 2013: Kozlu'da grizu patlaması (8 ölü).

18 SAAT SONRA SAĞ ÇIKTI

Soma'da dün saat 15.00'de meydana gelen maden faciasında 201 işçinin ölümü yürekleri dağlarken bu sabah 08.45'te alkışlar arasında bir işçi sağ çıkarıldı.

AJANSLAR