sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > Ekonomi
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Ekonomi Ekonomi ile ilgili haber,yorum ve araştırmalar bu bölümde.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 05-28-2009, 12:49   #1
Kullanıcı Adı
kelebek35
Standart Arazi 'GAP'ma peşinde olan ülkeler

Aktarılan kaynak ve projenin bitirilmesi girişimi GAP'a yabancı ilgisini artırdı. İsrail, Suudi Arabistan, İtalya, Bahreyn, Almanya, Avusturya gibi ülkelerden yatırımcılar arazi arayışında.



Aktarılan kaynak ve projenin bitirilmesine yönelik girişim GAP'a yabancı ilgisini artırdı. İsrail, Suudi Arabistan, İtalya, Bahreyn, Almanya, Avusturya gibi ülkelerden yatırımcılar, her sektörü ilgiyle araştırırken, arazi arayışını da sürdürüyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin en kapsamlı ekonomik yatırımı niteliğindeki Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) yabancı ilgisi her geçen gün artıyor. Uzun yıllardır kalkınma yarışında gerilerde kalan Güneydoğu'nun umudu olan GAP, uluslararası yatırımcıların da gözünü bereketli topraklara çevirmesini de sağladı.
İsrail, Irak, Suudi Arabistan, Çin, Fransa, Suriye, Almanya, ABD, İran gibi ülkelerden yatırımcılar bölgede bir yandan potansiyel araştırması yaparken, diğer yandan arazi arayışına girdi.
Yabancı firmalar yatırım fırsatını araştırırken, yerli yatırımcılar da enerji, gıda ve tekstilde bölgeye yatırımı artırma çabasında.
GAP Kalkınma idaresi Başkanı Sedrettin Kocamustafagil, Türkiye'nin GAP'a 20 milyon dolar yatırım yapacağını belirterek, yerli ve yabancı yatırımcıyı yatırım yapmaya davet etti ve "İlerde nazlı olacağız bilgileri olsun" dedi.
YERLİ FİRMALARIN DA İLGİSİ VAR

1970'lerin başında su ve toprak kaynaklarını geliştirmek amacıyla projelendirilen GAP, bugün kalkınma projesi olarak gündemde. Dokuz ili ve 75 bin kilometrekarelik alanı kapsayan bölge, ülke nüfusunun da yüzde 10'unu barındırıyor.
22 baraj projesini içeren GAP'ta hedef toprakların yüzde 57'sini sulamak. Ancak sulama kanalı yatırımların yapılamaması nedeniyle proje bir türlü tamamlanamadı.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın GAP Eylem Planı'nı açıklamasının ardından bölgeye aktarılan kaynağın payı da artırıldı. Bölgedeki sulama ve elektrik sıkıntısı konularının çalışmaları sürdüren hükümet, katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi için harekete geçti.
Bölgede gıda, hayvancılık yatırımı bulunan Koç Holding, bölgedeki yatırım projelerini artırmayı planlıyor. Gıdada Tat Konserve ile beş yılda 84 milyon dolar yatırım kararını daha önce açıklayan Koç, bölgeden yapılacak ihracatı da artırma hedefinde.
Ekşi Holding ise İtalyan firma ortaklığıyla Kilis'te 20 bin dönüm arazi üstüne tarımsal sanayi üzerine ve 100'e yakın fabrikanın kurulacağı Teknopark çalışması yürütüyor. Türkiye'nin büyük holdinglerin de bölgede arazi arayışı var.
GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sedrettin Kocamustafagil, GAP eylem planıyla birlikte bölgeye ayrılan kaynağın, ek ödeneklerde dahil yüzde 80'ini kullandıklarını söyledi. Kocamustafagil, şunları kaydetti:
"Koç Grubu çalışıyor. Tat markasıyla domates ve salça üretimi yapıyor. Hayvancılık üretimleri var. Bunları tek başına Koç yürütüyor. Diğer yerli büyük firmalarında adayış içinde olduğunu duyuyoruz. Herkes burada ortaya çıkacak katma değeri görüyor.
ABD, İtalya, İspanya, Ortadoğu, İsrail, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan'da birçok firmayla görüşüyoruz. Buradaki fırsatları araştırıyorlar. Sanayi ve ekonomik alt yapıda patlama yaşanıyor. Birkaç yıl sonra daha da artacak."
Kocamustafagil, yabancı yatırımcıların neredeyse enerji, gıda, tarım, hayvancılık, madencilik gibi birçok alanla ilgili olduklarına dikkat çekerek, GAP İdaresi olarak İtalya gibi birçok ülkelere davet edildiklerini ve bölgedeki potansiyeli anlattıklarını da söyledi.
Özellikle sulamayla ilgili talebin yüksek olduğunu dile getiren Kocamustafagil, sulama alt yapısı ana kanalların yapılması gerektiğini, ana kanal inşaatlarına başlandığını, bunlar tamamlandıktan sonra şebeke inşaatları başlayacaklarını ifade etti.
Hedeflerinin ise 2012'e tapulaştırmanın tamamlanmasıyla her tarafa suyu ulaştırmak olarak aktaran Kocamustafagil,
"Bölgenin ve Türkiye'nin refahı için önemli bir proje. Yerli ve yabancı tüm firmaları GAP bölgesine yatırım yapmaya davet ediyoruz. İlerde nazlı olacağız bilgileri olsun" dedi.
Kocamustafagil, hükümetin bölgeye 20 milyar dolara yakın yatırım yapacağını, dolardaki dalgalanma dikkate alındığında bu miktarın 27 milyar TL'yi bulacağını söyledi.
Kocamustafagil, "Yabancı yatırım bekliyoruz. Sulu tarıma bölge geçeceği için üretim patlayacak. Ciddi bir dünyanın tarım üssü enerji üssü haline gelecek. Yenilenebilir enerjiyi de göz önünde alıyoruz” dedi.
MECLİS'TE MAYINLARA KARŞI ÜÇLÜ MUHALEFET

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini ve arazilerin tarıma açılmasını öngören yasa tasarısına karşı direnen muhalefet, bulduğu yöntemle TBMM'yi dün de bloke etti. CHP, MHP ve DTP ortak muhalefetle AKP'yi çaresiz bıraktı.
Mayın temizleme işinin ihaleye çıkarılmasını düzenleyen altı maddelik yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'ndaki maratonu 12 mayısta başladı.
CHP ile MHP'nin sert muhalefet ettiği tasarının görüşmelerinde bütün yöntemler denendi ve geçen hafta dört maddesi kabul edilen tasarının son iki maddesine geçildiğinde AKP muhalefetten gelen 'ortam gergin, bu iki maddeyi de haftaya bırakın' önerisine uydu.
Önceki gün genel kurul çalışmalarının tasarı yasalaşıncaya kadar uzatılmasını ve tartışmaların bitmesini planlayan AKP, üçlü muhalefetle karşı karşıya kaldı.
Bunun için TBMM Danışma Kurulu'na öneri götürüldü. Anlaşma sağlanamayınca konunun Genel Kurula AKP önerisi olarak getirilmesi zorunluluğu doğdu. CHP, MHP ve DTP de farklı önerilerle genel kurul gündemini tıkadılar.
MHP'li Başkanvekili Meral Akşener'in yönettiği Genel Kurulda önceki gün uygulanan engelleme dün de sürünce AKP'nin önerisinin görüşülüp oylanması dolayısıyla Meclis’in çalışması ve tasarıyı yasalaştırması mümkün olamadı.
GAP’A İLGİ ÇOK GERÇEKLEŞME ŞİMDİLİK DÜŞÜK

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Ekonomik Kalkınma ve Girişimcilik Koordinatör Vekili Tolga Erolan, bölgeye yatırım yapan 100'e yakın firmanın çoğunun yabancı ortağı olduğunu söyledi.
Çoğunlukla gıda, enerji, tekstil, petro kimya, madencilik ve ****l üzerine yatırım yapıldığına belirten Erolan Türk ve yabancı ortaklı şirketlerin yüzde 48'inin ticaret, yüzde 26'sının imalat, yüzde 9'unun taşımacılık, yüzde 5'inin servis, yüzde 6'sının diğer sektörlerde faaliyet olduğunu ifade etti.
Yatırım verilerinin güncel olmadığını belirten Erolan, firmaların yüzde 36'sının Irak, yüzde 18'inin Suriye, yüzde 5'inin ABD, yüzde 3ünün İran ve yüzde 23'lük kısmının da İtalya, Avusturya, Bulgaristan, İsrail, İspanya, Rusya ve Yunanistan’dan geldiğini söyledi.
Arapların özellikle tarımla ilgilendiğini belirten Erolan, “Yabancı ilgisinin gerçekleşmesi şimdilik düşük” dedi.





Taraf
kelebek35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 01:42


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog