sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > SonForum Siyaset Meydanı
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


SonForum Siyaset Meydanı Siyasetle ilgili haber,yorum,araştırma ,siyasi tartışma bölümü,siyasi serbest kürsünüz .

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 02-18-2009, 11:33   #1
Kullanıcı Adı
kelebek35
Standart Ankara’nın 20 yıllık su ihtiyacı nasıl karşılandı?









Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çok kısa sürede tamamlanan bu proje, yapım teknikleri ve kapasitesiyle Dünya’da ve Türkiye’de bir ilk oldu...



ANKARA’NIN 20 YILLIK SU İHTİYACI NASIL KARŞILANDI?

Tüm dünyada sonuçları için felaket olarak nitelendirilen ve Türkiye’yi de etkisi altına alan küresel ısınmanın Ankara’yı da vurduğunu söyleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkentin kullanma ve içme suyu ihtiyacını karşılayan 5 barajın toplam kapasitesinin 1,6 milyar metreküp olmasına karşın, bu barajlardaki toplam su miktarının çok düşük seviyelerde kaldığını söyledi.

Ankara’nın barajlarına 2004 yılında 450 milyon metreküp, 2005’te ise 390 milyon metreküp yağış geldiğini ifade eden Gökçek, “Rakamlar kuraklık nedeniyle 2006 yılında 250 milyon metreküpe, 2007 yılında ise 170 milyon metreküpe düştü. 2008 yılının sonuna gelindiğinde ise barajlardaki su miktarı tarihin en düşük seviyesine yani 15 milyon metreküpe kadar geriledi” dedi.

KIZILIRMAK SUYU PROJESİ

Türkiye genelinde yaşanan şiddetli kuraklıktan Ankaralıların etkilenmemesi için Büyükşehir Belediyesi’nin alternatif kaynaklar üzerindeki çalışmalarına hız verdiğini söyleyen Gökçek sözlerine şöyle devam etti; “Bu çalışmaların sonucunda Ankara’nın su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ Master planında 2030 yılında Ankara’ya getirilmesi düşünülen Kızılırmak – Kesikköprü Barajı’ndan su getirmek için hemen girişimlere başladık. Kuraklık sonucu meydana gelen su sıkıntısına acil çözüm bulunabilmesi için üniversitelerden de danışmanlık desteği alındı.

Ankara’nın su ihtiyacının karşılanması konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi hazırladığı raporda inşaatı uzun sürecek Gerede Sistemi yerine acilen Kızılırmak projesinin yapılması gerektiği belirtti. Gerede’nin yapım süresi 5 yıldı. Buna karşın Kızılırmak 1 yıl gibi kısa bir sürede bitirilebilecek bir projeydi. Bu yüzden Kızılırmak projesinin yapımı öne alındı ve acilen Kızılırmak’tan su getirme çalışmalarına başlandı.”

“Dsi’nin Kızılırmak’tan İçme Suyu temini projesi 10 yıllık yapım süresiyle 2030 yılındaki Başkent’in içme suyu ihtiyacına göre planlanmıştı” diyen Gökçek yaşanan kuraklığın, 7 milyar metreküplük su rezervine sahip olan Hirfanlı – Kesikköprü sistemindeki Kızılırmak suyunun acilen Ankara’ya getirilmesini zorunlu kıldığını ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğü’nün, 10 yılda bitirilmesi planlanan projeyi baş döndürücü bir hızla 1 yılda tamamlayarak Ankaralıların hizmetine sunduğunu da sözlerine ekleyen Melih Gökçek. “Bu kolay bir iş değildi elbette. Çok üstün gayretler gösterildi. Ankaralıların su sıkıntısı çekmemesi için tüm ekipleri seferber edilmiş ve projede görev almaları için 13 ayrı firma ile anlaşılmıştı. Her biri 128 km. olan 3 ayrı hat döşendi. 1600 mm’lik bu hattın toplam uzunluğu 384 kilometre. Projede işçiler gece gündüz, yağmur çamur, toz toprak altında çalıştı.

Büyükşehir Belediyesi’nin İçme suyu sağlama projelerine yönelik yürüttüğü en büyük proje olan Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı’ndan Başkent’e içme suyu getirilmesi projesi de tıpkı diğer projeler gibi bir rekora imza atılan çalışma oldu. Çünkü bu proje kapsamı ve maliyeti bakımından da Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış en ucuz maliyetli isale hattı projesi olmuştur.

Yapım teknikleri, çalışmaları ve büyüklüğü bakımından bir ilke atılan bu projeyle, Başkent’in hiç yağış almaması durumunda bile 20 yıllık suyu garanti altına alındı. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, Kızılırmak Havzası her yıl ortalama 36 milyar metreküp yağış almakta ve bu dev su potansiyeliyle Ankara’nın su ihtiyacı uzun vadeli olarak çözüme kavuşturdu. Türkiye’nin 20 yıllık suya sahip olan tek kenti Ankara. Başkent bu proje ile bundan sonra susuz kalmayacak.
KIZILIRMAK PROJESİ’NİN BOYUTU

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çok kısa sürede tamamlanan bu proje, yapım teknikleri ve kapasitesiyle Dünya’da ve Türkiye’de bir ilk oldu. projeye dair istatistiki rakamlar şöyle:

- ÜÇ AYRI HAT DÖŞENDİ 128 km DEN 384 km BORU HATTI DÖŞENDİ.

- BU BORULARI TAM 11.000 TIR TAŞIDI.

- SADECE 500 TIR POMPA, MOTOR, VANTUZ VE VANA TAŞINDI.

- 110.000 METREKÜP BETON KULLANILDI.

- 10 ADET DEV SU DEPOSU İNŞAA EDİLDİ.

- 5 ADET POMPA İSTASYONU YAPILDI.

- 230 km ELEKTRİK HATTI DÖŞENDİ.

- BORULARIN BİRBİRİNE KAYNATILMASI İÇİN 80 km KAYNAK YAPILDI

- KIZILIRMAK HATTI TAMAMEN SON TEKNOLOJİ SCADA SİSTEMİNE BAĞLANARAK, BİLGİSAYARLI KONTROL SAĞLANDI

İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne doğrudan Kızılırmak’tan gelen su, burada diğer barajlardan gelen sularla karıştırılıp arıtma işlemine sokuluyor. Arıtmadan çıktıktan sonra da Ankara şebekesine dağıtımın gerçekleştirildiği bu projeyle Ankara’nın uzun vadede içme suyu ihtiyacının karşılanması noktasında önemli bir adım atıldı. Projenin toplam maliyeti ASKİ’nin yaptığı tüm işler de dâhil olmak üzere 600 milyon TL civarında.
- KIZILIRMAK VE ŞEBEKE SUYU İÇİLEBİLİR Mİ?

ASKİ, DSİ (Devlet Su İşleri), Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Çevre Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Üniversitesi ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Laboratuarları bilimsel tahlilleriyle Ankara'nın musluklarından akan suyun içmeye ve kullanmaya uygun olduğu raporlandı.

İşte Ankara suyunun tertemiz olduğuna ilişkin raporlar:
ASKİ Raporu (1) (2)
Devlet Su İşleri (DSİ) Raporu (1) (2) (3)
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Raporu (1) (2) (3)
İstanbul Teknik Üniversitesi Raporu (1)
Gazi Üniversitesi Raporu (1) (2)
Çevre Bakanlığı Raporu (1) (2)
TÜBİTAK Raporu (1) (2) (3) (4)
İstanbul Üniversitesi Raporu (1)

Detaylı Bilgi içinTıklayınız

HABER7

kelebek35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 02:35


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı