Allah, engin rahmeti gereği kullarına namazı lutfetti
Allah'ın (cc) bizim namazımıza ve ibadetimize ihtiyacı olduğundan namazı farz kılmış değil, bizim namaza ihtiyacımız olduğundan dolayı namazı farz kılmıştır.
O'nun namazı farz kılması, O'nun bize rahmetinin ve merhametinin sonucudur. Çünkü namaz insanın ruhu için bir vitamin ve manevî yaralarına bir merhemdir. Kirlenen bedenimizi ve elbisemizi temizlemeye, kirlenen ruhumuzu maddî ve manevî günahlardan arındırmaya bizim ihtiyacımız var. Doğru, dürüst ve disiplinli yaşamaya bizim ihtiyacımız var. Anarşi ve terörsüz, tacizsiz, tecavüzsüz, saldırıya uğramadan, emniyet ve güven içinde yaşamaya bizim ihtiyacımız var. Doğru siyasete, adil yargıya, güler yüzlü memura, yalan söylemeyen, sözünden dönmeyen siyasetçiye, şefkatli ve adaletli yöneticiye bizim ihtiyacımız var. Mütevazı, hürmet, muhabbet, merhamet hasletine sahip, helallerle yetinen, haramlardan ve günahlardan kaçınan, vatanını ve milletini seven, kendi için değil, milleti için yaşayan, çalışan, vefakâr ve fedakâr bir nesle, bir millete bizim ihtiyacımız var.
Tabib-i akdes ve hekim-i hazık olan Allah. Hasta olan ise biz. Kur'an mukaddes reçete. Yüzde 99 problemlerimizin çaresi, çözümü ve ilacı da: O reçetede yazılı bulunan başta kelime-i şehadet (yani Allah'tan başka ilah olmadığına ve Hz. Muhammed'in (sav) O'nun Resûlü olduğuna iman), sonra namaz, oruç, zekât ve hacc'dır. Bunlar aynı zamanda bünyelere lazım olan A, B, C, D, E gibi vitaminlerdir. Namazın farz kılınmasının bir diğer sebebi de sosyal hayatta insanlar arasındaki ilişkileri sağlıklı düzeye kavuşturması ve özel hayata düzen ve disiplin kazandırmasıdır.
Namazlar, insanların vücutlarını, elbiselerini ve üzerinde namaz kıldıkları yerleri temiz tutmalarını sağlar. Bir de bunlara ruh ve gönül temizliğini ekleyerek Allah ile insan arasında cereyan edecek olan "mi'rac" için gerekli şartları temin etmiş olur. Namaz, maddî ve manevî çevre düzenlemesini, çevre temizliğini ve çevre sağlığını da beraberinde getirmektedir. Çünkü namaz kılan insan bedenini, elbisesini ve mekânını temiz tutmakla görevlidir, hattâ buna mecburdur. * Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
Dr. Vehbi Karakaş*