İnsanlarda genellikle iletişim sırasında ortaya çıkan
ağız kokusu büyük bir rahatsızlığa neden olarak toplum içerisinde iletişim sıkıntıları oluşturmaktadır. Birçok farklı kaynaktan dolayı oluşabilen bu durumda genellikle hidrojen sülfür çürük yumurta gibi bir koku oluştururken etil merkaptan ise en kötü kokan gazlar arasında olarak çürük lahana gibi kokar. Soğan veya sarımsak gibi gıdalardan dolayı oluşan kokudan daha derin ve uzun süreli bu kokular; mide rahatsızlıkları, diş eti iltihapları veya dil rahatsızlıkları gibi kulak, burun, boğaz, akciğer, böbrek hastalıklarında oluşabilmektedir.
Ağız Kokusu Nasıl Tespit Edilebilir?
Eğer bir kişi
ağız kokusu nedeni ile toplum içerisinde iletişim sıkıntıları yaşadığını belirtiyorsa genellikle kendi imkanları dahilinde bu kokuyu tespit etmesi gayet zordur. Hekimler tarafından bu koku tespit edilirken nefes koklanması, dilin kontrol edilmesi, diş arasının kontrol edilmesi veya alınan tükürük örneğinin kontrol edilmesi gibi yöntemler bulunmaktadır. Bazı doktor muayenehanelerinde koku test monitörleri ve gazların bileşimini ayırarak sülfür oranını ölçen cihazlar bulunabilir. Bazı kişiler tarafından ağızda yoğun bir koku bulunduğu fark edilebilir bazı kişiler ise yanılabilir.
Ağız Kokusu Nasıl Giderilebilir?
Hekimler tarafından yapılan incelemeler sonrasında hastalarda
ağız kokusu bulunduğu tespit edildikten sonra altında yatan tıbbi nedenleri araştırmak için birçok farklı test ve tahlil yapılabilir. Bu durumda gündelik olarak ağız çalkalama suyu gibi ürünler kullanılabilir. Fakat bunlar ağızda kuruluk oluşturduğunda daha fazla kokuya neden olabilir. En doğru çözümlerden birisi günlük olarak su tüketimini arttırmak ve ağzı temiz tutarak kurumasını engellemektir. Koku önleme noktasında bir diğer önemli yöntem dil temizleme olarak görülmekle birlikte geçici süreliğine kullanılan yöntemler için e-psikiyatri.com sayfası üzerinden daha geniş kapsamlı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.