150 milyon kişi hırsız ilan edildi
Geniş bant internet hizmeti alan her üç kişiden birinin, yasa dışı şekilde film, müzik ve televizyon programı elde ettiği belirlendi.
DSL hatlarının hem hızlanması hem de yaygınlaşması ve 3G (Üçüncü nesil) mobil iletişimin imkanları ile kürsel ölçekte çok büyük veri transfer hareketleri başladı. Hızlı internet erişimi, beraberinde yüksek ölçekli video, müzik ve program gibi yazılımların paylaşımını da hızlandırdı.
Ancak bu hızlanmaya paralel olarak dünya çapında milyonlarca kişi kopya ürünlere yöneldi. Küresel geniş bant internet abone sayısının, mobil abonelerle birlikte 500 milyon civarında olduğu düşünülürse 150 milyondan fazla abone, yasal düzenlemeleri önemsemeden bilgisayarlarına müzik, televizyon ve video benzeri programları yükledi. Üsteli bu araştırmaya internetten indirilen korsan yazılımlar dahil edilmedi. Araştırmaya yazılımlarda dahil edilseydi rakamın çok daha fazla olacaktı.
Ovum adlı özel bir şirket tarafından yapılan araştırmada, evlerinde geniş bant internet abonelerinin video indirme/yükleme (download) alışkanlıkları incelemeye alındı. Söz konusu kişiler, yaptıklarının suç olduğunu bildikleri halde bundan vazgeçmedikleri ortaya çıktı.
IDC'nin 2007 yılı raporuna göre Türkiye’de korsan yazılım kullanımı geçtiğimiz yıla oranla 1 puan artarak %65’e yükseldi. IDC’nin 108 ülkeyi kapsayan korsan araştırmasında Türkiye’deki korsan yazılım oranındaki 1 puanlık artışın sektöre etkisinin 356 milyon dolarlık ekonomik kayıp olduğu belirtildi.
|